Cuma, Mart 29, 2024

SESAM’dan Büyükşehir’e öneriler

- REKLAM -
Diğer Haberler

SESAM, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne Yönelik Çalışma Raporu Hazırladı

Sakarya Üniversitesi Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından “Sakarya Büyükşehir Belediyesinin Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Aldığı Payın Arttırılmasına Yönelik Çalışma Raporu” yayınlandı.

SESAM yöneticilerinden Doç. Dr. Hakan Yavuz ve Prof. Dr. M. Çağlar Özdemir tarafından hazırlanan raporda belediyelerin vergi gelirlerinden aldıkları paylar doğrultusunda Sakarya Büyükşehir Belediyesinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik öneriler de sunuluyor.

Rapor, yasal mevzuatın gelişimi, belediyelerin mevcut durumları ile Sakarya Büyükşehir Belediyesinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik öneriler ve beklenen faydalar olmak üzere dört bölüm içeriyor.

“Mevzuattan kaynaklanan mağduriyet değerlendirildi”

Rapor hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hakan Yavuz, “Bilindiği üzere, merkezi idare vergi gelirlerinden alınan payın dağıtımı büyükşehir olup olmamaya göre değişmektedir. Bizim çalışmamız Sakarya ili olduğu için bu raporda ,büyükşehir belediyelerinin aldıkları paylar üzerinden Sakarya ilinin vergisel anlamda mevzuattan kaynaklanan mağduriyeti değerlendirildi ve alternatif öneriler geliştirildi” ifadelerini kullandı.

Raporun birkaç varsayımdan yola çıkılarak oluşturulduğunu belirten Yavuz, “ Temel varsayımımız Sakarya Büyükşehir Belediyesinin merkezi idare vergi gelirlerinden alması gereken payın oldukça altında olduğunun önemli bir mağduriyete yol açtığının belirtilmesidir. Diğer varsayımlar ise; söz konusu payın arttırılması halinde belediyenin yerel hizmet üretme kapasitesinin, mali özerkliğinin ve vatandaşların belediye hizmetlerinden memnuniyetinin artabileceğinin ifade edilmesidir. ” dedi.

Önerilerden birinin yapılması bile payı artıracaktır”

Raporun önemine de değinen Yavuz, “ Raporda önerilen mevzuat değişikliklerinden birinin yapılması halinde Sakarya Büyükşehir Belediyesinin merkezi idare gelirlerinden alacağı pay artacağı için belediye daha etkin yerel kamu hizmeti üretme imkanına sahip olacaktır. Yine bu değişikliklerle belediyenin mali özerkliği güçlenecektir” açıklamasını yaptı.

SESAM Çalışma Raporu 7 öneriyi, önerilerin eyleme geçirilmesi halinde beklenen faydaları içeriyor. Raporun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: http://sesam.sakarya.edu.tr/sites/sesam.sakarya.edu.tr/file/sesam_calisma_raporu.pdf

- REKLAM -
spot_img

Mehmet Akif Nacar: ‘MAIN’  ilham kaynağı olacak

‘HAVELSAN'ın Yapay Zekâ Vizyonu’ başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 69’uncu konuşmacısı olan ve geliştirdikleri yapay zekâ platformu ‘MAIN’in önemini vurgulayan...