Çarşamba, Kasım 13, 2024

Tarım sektörü 2020 yılında sığınılan liman oldu

- REKLAM -
Diğer Haberler

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı 2020 yılında ülkemiz ekonomisinin oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu yıla damgasını vuran en önemli gelişmenin koronavirüs olduğunu belirtti .

Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı her riskin bir fırsat yarattığı düşüncesinden hareketle yapılması gerekenler hususunda açıklamalarda bulundu. Başkan Sarı;“Ekonominin krize sürüklendiği, sanayide, hizmetler sektöründe daralmanın en üst seviyelerde olduğu dönemlerde tarım sektörünün sığınılan bir liman olduğunu ifade ederek, pandemi sürecinde tarıma yönelik atılan adımlar ve desteklemeler çok zayıf kaldı. Fakat bütün sıkıntılara rağmen tarım sektöründe çalışanlarımız en iyi savunma hücumdur diyerek canla başla çalışmaya devam ederek sektörde yüzde 5 büyüme sağlandığını belirtti.

Başkan Sarı “Tarımın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her platformda dile getiriyoruz, bundan sonra da dile getirmeye çalışacağız. Konavirüs salgınıyla birlikte sağlık gerekçeleri, ekonomik ve psikolojik gerekçelerle köy hayatına ilgi arttı. Büyük kentlerde yaşayanların bir bölümü kırsala dönerek terk ettikleri topraklarda tarımsal üretim yapmaya başladı. Hizmet sektöründe işçi olarak çalışanlar işsiz kalınca en azından bir bölümü tarımda çalışmaya kendi tarlasına dönerek kısıtlı imkânlarla üretim yapmaya başladı.

Tarımda mazot, gübre, ilaç, elektrik başta olmak üzere yüksek girdi fiyatları, işçilik maliyeti, hayvancılık sektörü için yem ham maddelerindeki dışa bağımlılık ve genel anlamda örgütlenme gibi kronik hale gelen sorunlarımız var. Girdi fiyatları ve maliyetler hızla artarken üretilen tarım ürünlerinin düşük fiyattan satılması nedeniyle üretici para kazanamamaktan şikayet ediyor. Bu sorunların çözüldüğü bir Türkiye’de tarım sektörü büyük zenginlik yaratmış olacaktır

Tarımda kendi kendimize yettiğimiz, hayvancılıkta ithalatın en az olduğu dönemlere geri dönmemiz için yapılması gerekenlerin en başında köye dönüş projelerinin sayısının artırılması gelmektedir. Köylerde yaşam alanları açılmalı, çiftçilik, kooperatifçilik özendirilmelidir. Köylerimizde eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, iletişim gibi hizmetler geliştirilerek altyapılar modernize edilmelidir. Şehirde ne varsa köylerde de bunun altyapısını sağlayacak şekilde hazırlık yapılmalıdır. Kırsalı yaşanır hale getiren, her insan için temel olan hizmetlerden köylerimiz mahrum edilmemeli; vatandaşlarımız köy hayatını seçerek hem kazançlarına hem de huzurlarına kavuşmalıdır.”ifadelerini kullandı.

- REKLAM -
spot_img

Akademide Sanat Tarihi Atölyesi Başladı

Büyükşehir Belediyesi’nin Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) gerçekleştirdiği “Sanat Tarihi Atölyesi” dersi kapsamında Doç. Dr. Elif Dastarlı, sanatın doğduğu dönemi,...