Cuma, Nisan 19, 2024

Ustaoğlu; ‘Mevsimlik işçilerde insan, şartları iyileştirilmeli’

- REKLAM -
Diğer Haberler

Gelecek Partisi Sakarya, İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Ustaoğlu, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili kanuni bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Ustaoğlu, yaptığı açıklamada, mevsimlik işçilerin zor şartlar altında çalıştığını belirterek, güvenlik, barınma, sağlık, eğitim gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Yaz aylarında binlerce vatandaşın mevsimlik işçi olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerine dağıldığını vurgulayan Ustaoğlu, “Türkiye’de kuzey, güney ve batı Anadolu’daki 48 ilde mevsimlik gezici tarım işçileri çalışıyor. Bu emekçiler 3 ay ila 7 ay arasında bulundukları bölgelerde istihdam ediliyor. Mevsimlik işçilerin ağırlıklı olarak, Marmara’nın bazı bölgeleri ile Karadeniz bölgesinde  fındık, Ege’de yaş zeytin, Çukurova’da pamuk, Orta Anadolu’da soğan, şekerpancarı, kayısı gibi ürünlerin çapa, toplama, kurutma ve serme işlemlerinde görev alıyorlar.” bilgisini verdi.

KAYIT ALTINA ALINMALI, YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

Bu gün Türkiye’de kaç kişinin mevsimlik işçi olarak çalıştığına dair sağlıklı bir veri olmadığının altını çizen Ustaoğlu, öncelikle bu işçilerin sayısının belirlenip kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yoğun olarak mevsimlik işçi çalıştıran yerlerde, bu işçilerin sağlıklı bir ortamda barınabilmeleri için geçici yerleşim birimleri kurulmasının yararlı olacağını dile getiren Ustaoğlu “İşçi yoğunluğuna göre bu yerleşim birimlerinin sayısı çoğaltılabilir. İşçiler burada güvenli bir şekilde barınabilir. Bu yerleşim biriminde kreş, yemekhane, okul, sağlık ocağı, banyo ve işçilerin güvenliğini sağlamak için bir güvenlik görevlisi bulunabilir. Ayrıca çalıştıkları süre içinde sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmaları da sağlanmalı. Uzun çalışma saatlerinin önüne geçilmeli ve tüm sosyal hakları verilmeli. ” önerisinde bulundu.

Ustaoğlu, uzun vadede nihai hedefin herkesin kendi ilinde istihdam edilmesi yönünde planlar yapılması dile getirerek “Kalıcı çözüm için, mevsimlik tarım işçileri kendi şehirlerinde istihdam edilmeli ve bunun için gereken iş imkanları oluşturulmalı. Tarım işçilerinin çalışmak için geldiği bölgelerde de, o bölgenin işsiz olanların istihdam edilmesi sağlanmalı. Devlet bu yönde hem çalışana, hem de üreticiye destek vermeli.” diye konuştu.

- REKLAM -
spot_img

Hediye fidanlar Sapanca’yı yeşillendirmeye başladı

Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin’e, hayırlı olsun ziyaretlerinde bulananlar tarafından hediye edilen fidanlar, Sapanca’yı yeşillendirmeye başladı. 31 Mart seçimlerinin...