Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları Ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) VE Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği ile “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir başta olmak üzere TOSYÖV Başkanı Şerafettin Nezih Kuleyin, Başkan Yardımcısı Osman Deveci, 20. Dönem Denizli Milletvekili ve KOSGEB Eski Başkanı Hilmi Develi, Kocaeli Ali Kahya OSB ve TOSYÖV Eski Başkanı Yalçın Sönmez, KOSGEB ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, SATSO Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, KOBİ ve Girişimcilere destek sağlayan kuruluşların temsilcileri, çok sayıda ilgili SATSO üyesi firma temsilcileri ile basın mensupları iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, KOBİ’lerimizin üretime ve istihdama olan katkıları ile ekonominin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimizin verdiği katkılar ile her zaman daha fazla desteği hak ettiklerini düşünüyoruz. Şartlar ne olursa olsun üretmeyi her zaman sürdüren KOBİ’lerimiz ekonomimizin en sağlam temelini oluşturmaktadırlar. Bu kadar önemli bir kesimin dünyadaki değişimi iyi izlemesi, doğru teşhis etmesi ve bunların ötesinde uyum sağlaması zorunludur. Bunun için de finansman, iş gücü becerisi ve düzenlemelere erişimde gelişimlerinin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir. Biz SATSO olarak üyelerimizin hem uluslararası ticaret, hem de üretim anlamında gelişmelerine katkı sağlamak adına faaliyetlerimizi durmaksızın yürütüyoruz. Gerçekleşen bu programımız da KOBİ’lerimizin finansman sorunlarının çözümüne ve yatırım planlarının hayata geçmesine fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşan TOSYÖV Başkanı Şerafettin Nezih Kuleyin, TOSYÖV’ün ülkede KOBİ ve girişimcilik kavramlarının ortaya çıkmasında etkin olan bir kuruluş olduğunu belirterek, “TOSYÖV olarak oldukça geniş bir üreten topluluğu kapsıyoruz ve 30 yılı aşmış bir kuruluşuz. Ülke ekonomimizin büyük bir çoğunluğu KOBİ’lerden oluşmakta ve onları görmezden gelmemiz olanaksızdır. TOSYÖV olarak KOBİ’lerimizin karşılaştığı tüm zorluklara karşı çözüm üretmek için çalışıyoruz ve bu çalışmalarımızda ODTÜ, KOSGEB gibi 22 devlet kuruluşu ile bir arada çalışıyoruz. Ülke olarak çıkış rotamız yerli üretimimizi dünya ile rekabetçi bir noktaya getirmekten geçmektedir. Kendimize bir kalkınma modeli geliştirmemizin gerektiğini düşünüyoruz. Hedeflediğimiz şeylerin başında ülkemizde yerli ve milli üretimini hakim olmasıdır. Bunu da sadece teknolojik dönüşümler ile değil aynı zamanda kültürel dönüşümle de olabileceğini savunuyoruz. Ekonomimizde parayla satın alınamayacak olan; güven, dostluk, kalite gibi unsurların bizleri daha da ileriye götüreceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, KOBİ’lerimizin imkanlardan faydalanmak için yeterince çaba sarf etmediğine dikkat çekerek, “KOBİ’lerimiz için ülkemizin kurum ve kuruluşlarında birçok destek var ancak bu destekler yeterli düzeyde ne yazık ki kullanılmıyor. Bizler KOBİ’lerimizin destekler hakkında daha da bilgilenmesi için 2016 yılından beri TOSYÖV ile illerimize ziyaretler gerçekleştiriyoruz. KOBİ’lerimiz ekonomimizin, üretimimizin ve istihdamımızın büyük bir bölümünü karşılıyor. Onların sorunlarına çözüm bulmak ve faaliyet alanları geliştirmek için yeni destekler geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak bu konuda KOBİ’lerimize de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Maalesef KOBİ’lerimiz desteklerden faydalanmak için gerekli olan şartları yerine getirmeye önem vermiyorlar. KOBİ’lerimizi uygun maliyetle finansmana ulaşmaları çok önemlidir. Bizler KOBİ’lerimizin desteğe daha kolay ve rahat ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz. KOBİ’lerimize tavsiyelerimiz bu desteklere ulaşma sürecinde daha etkin olmalarıdır.” dedi.
KOSGEB ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, KOSGEB olarak KOBİ’lere yönelik çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptığı konuşmasında, “KOBİ’lerimiz istihdamın yüzde 74,4’ünü, cironun yüzde 64,4’ünü, yatırımların yüzde 58,3’ünü, ihracatın yüzde 55,4’ünü, katma değerde 52,5’ini, karşılıyor. KOSGEB olarak başta girişimcileri ve kurmuş oldukları KOBİ’leri destekliyoruz. Rotamızı değiştirmeden vizyonumuzu ve desteklerimizi sürekli genişleterek doğru destekleri almaları için çalışıyoruz. Bugün itibari ile 1 milyon 600 bin KOBİ vasfındaki firma KOSGEB veri tabanına kayıtlıdır. Diğer kurumlarımız ile hedeflerimiz aynı ve işbirliklerini çok önemsiyoruz. Atılacak her adım ülke ekonomimize artı bir değer katacaktır. KOSGEB olarak 10 milyon TL’yi bulan destek programlarımız ile ekonomimize katkı sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “Sakarya olarak sanayi, tarım, turizm, hizmet sektörlerindeki yatırımlarımızla övünüyoruz. Ekonomimizin ileriye gitmesinde büyük katkısı olan KOBİ’lerimize daha da destek olmak çok önem arz eden bir konudur. KOBİ’lerimiz üretimde, ihracatta, istihdamda yadsınamaz ağırlığa sahiplerdir. Şehir ve ülke ekonomimizin ileriye gitmesi için gerçekleştirilen bu tür programları çok verimli buluyor ve destekliyoruz. KOBİ’lerimize iyi ki varsınız diyor ve onlara destek vermek için çalışan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
iki oturumda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü 20. Dönem Denizli Milletvekili ve KOSGEB Eski Başkanı Hilmi Develi yaptı. Panelin ilk oturumunda Denizbank İstanbul Anadolu-2 Bölge Müdürü Yasemin Önenç, “Denizbank’ın KOBİ’lere Yönelik Bankacılık Faaliyetleri”, Türk Eximbank Gebze Şube Müdürü Zekeriya Karadayı, “Eximbank’ın KOBİ’lere Sağladığı İhracat Kredi ve Sigorta Destekleri, KGF A.Ş. Sakarya Şube Müdürü Osman Murat Kıcıman, “KGF A.Ş.’nin KOBİ’lere Yönelik Kredi-Finans Destekleri” ve Logo Yazılım Türkiye Satış Müdürü Cem Cengiz Yılmaz, “Logo Yazılımın KOBİ’lerin Dijitalleşmesine Yönelik Faaliyetleri” konularında katılımcılara bilgiler aktardılar.
Panelin ikinci oturumunda ise; TİM Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Şube Şefi Meltem Demirtaş, “TİM’in KOBİ’lerin İhracata Açılmasına Yönelik Faaliyetleri”, TOSYÖV Genel Sekreteri Dr. M. Cevdet Baykal, “KOBİ’lere Yönelik İhracat ve Yatırım Destekleri”, KOSGEB Sakarya Müdürü Onur Kurtçu, “KOSGEB Destekleri” ve TEYDEB-MAKİTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, “TÜBİTAK – TEYDEB’in KOBİ’lere Sağladığı Destekler” konularında katılımcıları bilgilendiler.