Perşembe, Mart 28, 2024

‘Ne Bitcoin Ne Dolar Ne Borsa, En Fazla Kazandıran Gübre Oldu’

- REKLAM -
Diğer Haberler
CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, tarımsal üretimin alarm verdiğini belirterek, “Çiftçiler gübre, mazot gibi artan girdiler karşısında üretimden el çekiyor ya da buğday yerine alternatif ürünlere yöneliyor. Buğday üretimi düşecek ve ekmeği 5/6 liraya alacağız” dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Türkiye’de son yıllarda yaşanan en büyük tehlikenin tarımsal üretimde olduğuna dikkat çekerek, çiftçilerin sesine kulak tıkayanlar, yakında ekmek yapacak buğday bulamayacağız” dedi.
 
KAMUYA AİT GÜBRE FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNİN SONUÇLARINI DERİNDEN HİSSEDİYORUZ
 
Türkiye’nin gübrede dışa bağımlı bir tarım ülkesi olduğunu ifade eden CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, “1,5 yılda tarımsal üretimin olmazsa olmazı gübre fiyatlarına 35 kez zam yapıldı. Gübre üreten fabrikalarımız bir bir kapatıldı. Kamuya ait gübre fabrikalarının kapatılıp özelleştirilmesinin yıkıcı sonuçlarını şimdi daha derinden hissediyoruz. Şuan tamamen dışa bağımlıyız. Devleti yönetenler gübreyi devlet eliyle üretmeye yönelmeli. Tarımsal alanda sürdürülebilirliği ve çeşitliliği sağlamak için bu önemli bir konu” dedi.
 
MEVCUT GÜBRE KULLANIM ORANIMIZ DÜŞTÜ
 
Toprağın ihtiyacı olan azot, fosfor ve potasyum gibi maddeleri içinde barındıran gübre kullanımının toprak ve ürün isteğinin çok altında olduğuna dikkat çeken Başkan Keleş, “Çiftçilerimiz, yıllardır gübreyi en asgari düzeyde kullanıyor. Topraklarımızda organik madde miktarı ve buna bağlı olarak su tutma kapasitesi çok azalmıştır. Maliyetler nedeniyle Gübre kullanımının azalması ürün kalitesi ve ürün verimini düşürecektir. Gıda güvenliğimiz ve gıda egemenliğimiz tehdit altındadır.  Gübre fiyatının son 1 yılda 4 kat artması nedeniyle çiftçimizin mercimek, nohut gibi daha az gübre/su isteyen ürünlere yöneldi. Baklagillere yönelmek doğru bir adımdır. Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, vb yağlık /tohumluk ürünlerde sıkıntı yaşayacağız. Yem bitkileri üretimi ise büyük sıkıntı olacaktır. Ayrıca Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiye göre de çiftçilerimiz gübre kullanımını yüzde 50 düşürerek yapıyor” şeklinde konuştu. 
 
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ AZALACAK, İTHALAT ARTACAK
 
Çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi sonucunda ürün çeşitliliğinin azalacağına dikkat çeken Başkan Keleş, şu şekilde konuştu; “Çiftçimiz buğday yerine farklı ürünlere yöneldi. Bu da arz talep dengesini bozacaktır. Bazı ürünlerde üretim çok fazla olacak bazı ürünlerde ise çok az olacak. Buğday üretiminden vazgeçilmesiyle 11 milyon ton civarında olan ithalatımız daha da artacaktır. Bu da ekmek fiyatlarımızı arttıracak. Güçlü ülkeler gıda stokuna yöneldi. Böyle devam edersek ilerleyen yıllarda ekmek yapacak buğdayı bulmakta zorlanacağız, ekmek fiyatı en az 5 lira olacaktır.”    
 
NE BİTCOİN NE DOLAR NE BORSA, EN FAZLA KAZANDIRAN GÜBRE OLDU
 
Gübre fiyatlarının yüzde 400’ü geçen artış yaşandığını dile getiren Keleş, “2021 yılı başında üre gübresi 3,5-4 bin TL civarında seyrederken şu anda 13 bin TL. DAP gübre fiyatı 3 bin TL’den 14 bin 600 liraya yükseldi. Amonyum Sülfat 1,800 liradan 10,100 liraya, CAN 1,480 liradan 11,000 liraya, Amonyum nitrat 3,000 liradan 14,250 liraya, Kompoze 3,600 liradan 8,720 liraya yükseldi. 2021 yılında ne bitcoin ne dolar ne borsa, en fazla kazandıran gübre oldu. Ülkeyi yönetenlerin acilen bu konuda çalışma yapması ve çiftçileri desteklemesi gerekiyor. Çiftçi üretimden el çekerse yemeye ekmek bulamayız” ifadelerini kullandı.
- REKLAM -
spot_img

Ayhan: Sorunun kendisi olanlar, çözüm üretemezler

SAKARYA- Saadet Partisi Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ömer Abdullah Ayhan, “Planlamadan uzak zihniyetle karşı karşıyayız” dedi.    Sakarya Büyükşehir Başkan...