Cuma, Mart 29, 2024

’11 bin 488 Esnaf Kepenk İndirdi’

- REKLAM -
Diğer Haberler

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, yüz yüze eğitimin başlamamasından ekonomik olarak etkilenen Sakarya esnafının durumunu rapor haline getirip, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, yüz yüze eğitimin başlamamasından ekonomik olarak etkilenen Sakarya esnafının durumunu rapor haline getirdi. Küçük esnafın çok zor durumda olduğunu belirten Özkoç, “Yüz yüze eğitimin başlamamasından dolayı Sakarya’da, küçük esnafımız ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Acilen esnafa destek sağlanmalı, yaraları sarılmalıdır” dedi. Esnafın kredileri ödeyecek gücünün de kalmadığını vurgulayan Özkoç, “Hükümetten esnafın zararlarını kapatacak, yapıcı ve samimi adımlar bekliyoruz” dedi.

11 bin 488 Esnaf Kepenk İndirdi

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un hazırladığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu rapora göre, okullarda yüz yüze eğitime geçilmeyişi; kantinler, okul servisleri, okul kıyafeti üreten ve satan konfeksiyoncular, kitapçılar ve kırtasiyeciler ile öğrenci yurt işletmeciliği başta olmak üzere kıraathaneciler, erkek berberi, kadın kuaförü, lokantacılık, pastanecilik, spor tesisi işletmeciliği, pazarcılık gibi birçok yan sektörle birlikte on binlerce esnafı etkiledi. Bu süreçte, Sakarya’da kepenk indiren esnaf sayısı; 11 bin 488 iken, 281 okul kantini, 1.469 servis aracı, 42 kurs etüt işletmecisi,  283 otel, pansiyon, öğrenci yurdu kapandı.

Okul Kantinleri Zararda

16 Mart’tan bu yana faaliyetlerine başlayamayan okul kantinlerinde, yanlarında en az bir kişi çalıştırdıkları varsayıldığı ve aileleri dikkate alındığında, yaklaşık 2 bin kişi gelirden yoksun kaldı. Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne kayıtlı toplam 997 okul servisi bulunan Sakarya’da, esnaf aylık 4 bin- 6 bin 500 TL civarında gelir kaybına uğradı.

Yurtlar ve Konfeksiyoncular Batma Noktasına Geldi

Rapora göre eğitimin başlayıp başlamayacağı konusundaki belirsizlik en çok “Okul Kıyafeti İmal Eden ve Satan Konfeksiyoncuları” vurdu. Bu süreçte okullar açılmayınca kıyafetler elinde kalan okul kıyafeti satan konfeksiyoncuların zararı ortalama 100 bin, imalatçıların ise ortalama 250-300 bin TL civarında olduğu kaydedildi. Sakarya’da, 190 bin örgün öğretim çağındaki öğrenci ve 77 binin üzerindeki üniversite öğrencisinin, eğitim ve öğretime başlayamamasından etkilenen diğer bir kesim de kitap satıcısı ve kırtasiyeciler. Rapora göre bu süreçte kitap satıcısı ve kırtasiyecilerin ortalama zararı, yaklaşık 85 bin TL. Raporda Sakarya’daki bazı öğrenci yurtlarının kapanma noktasına geldiği belirtilirken, yurtların ortalama zararının 150 – 200 bin TL civarında olduğu ve bu yıl okullar açılmazsa zararın iki katına çıkacağı belirtiliyor.

- REKLAM -
spot_img

Mehmet Akif Nacar: ‘MAIN’  ilham kaynağı olacak

‘HAVELSAN'ın Yapay Zekâ Vizyonu’ başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 69’uncu konuşmacısı olan ve geliştirdikleri yapay zekâ platformu ‘MAIN’in önemini vurgulayan...