Pazar, Mart 23, 2025

Nedir bu ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’?

- REKLAM -
Diğer Haberler

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) tarafından düzenlenen Türk Dünyası Kültür Başkenti organizasyonuna Sakarya’nın 2021 yılı için aday olduğunu açıkladı. Peki nedir bu ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’, Kim seçiyor?, Neler Yapılıyor?

İşte ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ organizasyonu ile ilgili detaylar…

Türk Dünyası Kültür Başkenti, her yıl TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) Daimi Konseyi tarafından TÜRKSOY üye ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Tataristan, Türkmenistan, Özbekistan ve  Kırgızistan’dan bir şehirin seçildiği ve seçilen şehirin kültür ve sanat hayatına renk katan bir organizasyondur.

Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehirlerde;
Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden gelen kültür, sanat, bilim insanları, Türk halklarının zengin kültürel mirasının tanıtılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalar yapmakta, Türk halklarının milli örf ve adetlerinden örnekler, halkların kendilerine özgü müzik kültürleri tanıtılmakta, geleneksel giysilerinin, el sanatlarının ve mutfak kültürünün sergilendiği festivaller ve çeşitli tiyatro gösterileri ile konser, yarışma, sergi ve konferanslar düzenlenmekte.

Türk Dünyası Kültür Başkenti organizasyonu için ilk karar 2010 yılında TÜRKSOY’un 10. toplantısı sırasında alınmış olup, İlk Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan (Astana) seçildi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehirler

2012 yılında Kazakistan Nur-Sultan (Astana);
2013 yılında Türkiye Eskişehir;
2014 yılında Tataristan Kazan;
2015 yılında Türkmenistan Merv;
2016 yılında Azerbaycan Şeki,
2017 yılında Kazakistan Türkistan
2018 yılında Türkiye Kastamonu
2019 yılında Kırgızistan Oş
2020 yılında Özbekistan Hiva

TÜRKSOY Hakkında:

TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan , Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulmuştur.

Amacı:
TÜRKSOY; Türk Halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmaktadır.

Üye Ülkeler:
TÜRKSOY’un 6 kurucu üye ve 8 gözlemci üye olmak üzere toplan 14 üyesi bulunmaktadır.

TÜRKSOY İsmi Nereden Gelmekte?
Kuruluş aşamasında TÜRKSOY ismi Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi olarak belirlenmiş sonrasında alınan kararla bu isim Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

TÜRKSOY Bütçesi Nasıl Oluşmakta?
TÜRKSOY’un bütçesi, üye ülke kültür bakanlıkları tarafından ödenen katkı paylarıyla oluşmaktadır. Bu katkı paylarının yanı sıra etkinlikler için yerel yönetimler, üniversiteler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından ek kaynaklar sağlanmaktadır.

TÜRKSOY’un Yönetiminde Kimler Bulunmakta?
TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini 29 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Kazakistan Eski Kültür Bakanı Düsen Kaseinov yürütmektedir. Genel Sekreter yardımcılığı görevinde ise, Doç. Dr. Bilal Çakıcı bulunmaktadır. Teşkilatta ayrıca üye ülkelerin Kültür Bakanlıkları tarafından tayin edilen temsilciler görev yapmaktadır.

TÜRKSOY Nerede?
TÜRKSOY Genel Sekreterliği Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunmaktadır. TÜRKSOY’un herhangi bir başka ülke yada şehirde temsilciliği yoktur.

- REKLAM -
spot_img

Bakan Bolat, Mart Ayı Tüketici Güven Endeksi Verilerini Değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son dönemde makro ekonomik göstergelerde izlenen olumlu gelişmelerin tüketici güvenindeki toparlanmayı desteklemeyi sürdürdüğünü belirterek, "Dolayısıyla...